logo
 
18-12-2017

Thuismentor School’s cool IJmond stelt zich voor

Mijn naam is Liesbeth Bloeme. Ik ben 59 jaar oud en help als ZZP’er scholen bij hun arbeidsmarktbeleid. Ik ben dit jaar voor de tweede keer thuismentor via School’s cool IJmond.

Het programma School’s cool leerde ik jaren geleden kennen via de lokale weekblaadjes. Ik dacht meteen: zoiets lijkt me mooi om te doen. Ik ben veel met scholen bezig, maar dan op een abstract bedrijfsniveau, hiermee wil ik concreet iemand helpen die dat kan gebruiken.

Ik vind het heel erg leuk om zo’n jong iemand te mogen begeleiden op de manier die hij of zij nodig heeft en om dat samen uit te zoeken. Voor mezelf vind ik het interessant om dingen op te steken over hoe jonge mensen leren en welke vragen ze hebben. Die wisselwerking vind ik aardig.

In 2011 ben ik begonnen met het begeleiden van mijn eerste pupil, een Somalische jongen die toen nog in groep acht zat. We hebben samen veel aan de taal gewerkt: veel gelezen en veel gepraat.

Nu ben ik sinds afgelopen zomer mentor van Shiyar, een jongen die uit Syrië komt en nu in IJmuiden woont. Zijn familie is bijna vier jaar in Nederland en heel erg actief. Shiyar spreekt de taal al heel goed, voetbalt hier en is erg ambitieus.

‘Hij zit in de brugklas op havo/vwo niveau en is van plan daar een groot succes van te maken. Ik vind het eervol om hem daarbij te helpen.’

We spreken elke week bij hem thuis af, meestal ben ik er dan anderhalf uur. Dat ritme gaan we ook nog wel een tijdje volhouden. Er is veel te doen, ik vind dat hij het heel druk heeft. Hij is vier jaar geleden uit Syrië gekomen: hij wilt de cultuur leren kennen, de taal leren en zijn weg vinden. Kortgeleden is hij weer verhuisd en nu is hij ook nieuw op de middelbare school. Dat is wel veel hoor. Ik hoop dat ik hem daarbij ook kan ondersteunen. Niet zozeer dat ik dingen van hem kan overnemen, maar ik kan hem wel laten zien dat hij het heel goed doet en hem wat extra helpen met schoolwerk.

Voor Shiyar is het praktisch om af en toe wat huiswerk door te nemen, maar ik denk dat hij daarmee zonder mijn hulp ook een heel eind komt. Ik merk dat hij het prettig vindt om dingen te bespreken: hoe hij het plant en hoe hij zijn huiswerk maakt. We blikken ook terug op wat hij al bereikt heeft. We hebben besproken dat we het niet alleen maar over schoolwerk gaan hebben, maar dat we daar de eerste paar maanden wel de nadruk op leggen. Tot nu toe houden we ons dus veel met schoolwerk bezig en voor later verzinnen we andere dingen. Zo gaan we via Telstar Thuis in de Wijk naar een wedstrijd van Telstar. Dat vindt Shiyar heel leuk en zo kom ik ook nog eens ergens. Ook hebben we voor een biologiewerkstuk over bomen een keer een uur buiten rondgelopen, dan praat je over hele andere dingen. Zowel over wat voor bomen ze vroeger bij hem thuis hadden als van alles over zijn familie.

Zelf vind ik het ongelooflijk interessant. Ik ben nieuwsgierig naar andere culturen en om er dan op zo’n manier mee te maken te krijgen vind ik heel leerzaam. Je leert de familie van binnenuit kennen.
Ik zou anderen zeker aanraden om School’s cool mentor te worden. Als je zo’n vergelijkbare interesse hebt in andere mensen, dan ben je er eigenlijk al. Iedereen heeft wel een uurtje over in de week. Je kunt het invullen op de manier die bij jou en vooral ook bij jouw pupil past. Je moet iemand willen helpen met de vragen waar diegene mee zit. Als Shiyar me vraagt of ik hem af en toe wil helpen met zijn huiswerk, dan vind ik dat prima. We zijn niet echt huiswerkbegeleiders, dat snap ik heel goed, en het is ook leuk om bredere gesprekken te voeren en andere dingen te doen. Maar soms is het voor Shiyar ook prettig als hij een moeilijk proefwerk samen door kan nemen. Het kan allebei.
logoSchool's cool IJmond wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Velsen, Gemeente Heemskerk, Woningbedrijf Velsen, Tata Steel, Kinderpostzegels Nederland,
BK groep
, Telstar Thuis in de Wijk, Rabobank, ING, J.C. Ruigrok Stichting, Study Consultancy.

Gemeente Velsen Gemeente Heemskerk Tata SteelKinderpostzegels Nederland BK Groep Telstar Thuis in de Wijk
rabobank ING ING Huijbens Study Consultancy Woningbedrijf Velsen